Egiptul planifică acțiuni majore pentru conversiile vehiculelor pe CNG

Ministrul egiptean al Petrolului și Resurselor Minerale, Tarek Al-Mulla, a fost martor pe 21 august la semnarea unui acord de cooperare între sectorul petrolier și Agenția Națională pentru Proiecte de Servicii pentru a adăuga activități de furnizare și conversie de mașini în exploatarea bi-combustibil (benzină / gaz natural) în stațiile Companiei Naționale de Produse Petroliere și Distribuție aparținând Autorității.

Acordul a fost semnat de generalul Mohsen Al-Mahlawi, directorul general al Companiei Naționale de Produse Petroliere și Distribuție, și de Osama Al-Baqli, președintele Companiei Holding Egiptene pentru Gaze Naturale (Egas), inginer Abdel Fattah Farhat, președinte al Companiei Gastec și inginerul Hisham Al-Safti, președintele Companiei Car Gas.

Acordul prevede introducerea de activități de furnizare componente auto și servicii de conversie pentru sisteme bi-combustibil în zonele vacante ale stațiilor Companiei Naționale din Republică, prin intermediul companiilor Gaztec și Cargas specializate în această activitate. Se încadrează în cadrul cooperării dintre ministere și organele de stat pentru a accelera punerea în aplicare a conducerii politice și a programului guvernamental de convertire în masă a vehiculelor de transport pentru a opera cu gaz natural comprimat.

Planul convenit prevede înființarea a 54 de instalații de alimentare cu gaz natural în 15 guvernorate, inclusiv un număr de centre de conversie auto, cu 30 de stații primare și 24 de faze secundare împărțite între cele două companii. În plus, se intenționează ca 350 de stații noi să fie finalizate în 6 ani de la studiul și selecția de situri adecvate.

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, ministrul a anunțat un plan integrat de acțiune pentru extinderea utilizării gazului natural drept combustibil pentru vehicule și motivarea cetățenilor pentru a-și converti mașinile într-un sistem bi-combustibil (gaz natural – benzină) prin facilități și avantaje de plată. El a afirmat că planul Ministerului Petrolului vizează convertirea a 50 de mii de automobile anual, o creștere semnificativă comparativ cu anul trecut care a fost martorul conversiei a 33 de mii de mașini. Aproximativ 14 mii de autoturisme au fost convertite în anul precedent și 7 mii de mașini anual în primii trei ani.

Planul, îndeplinit în parte de acordul de mai sus, susține viziunea conducerii politice a Egiptului și a guvernului de a înlocui benzina și motorina cu gaze naturale atât în autovehicule cât și în vehiculele de transport în comun, prin coordonarea și combinarea eforturilor dintre ministerele de stat pentru dezvoltarea acestui proiect. Acesta include furnizarea de noi mecanisme de finanțare pentru construcția instalațiilor de furnizare și conversia vehiculelor pe gaz natural.

Al-Mulla a precizat faptul că guvernul urmărește prin aceste măsuri să faciliteze cetățenii și să ofere consumatorilor diferite tipuri de combustibil pe piața locală, în special gaze naturale, a căror utilizare a fost foarte acceptată în rândul cetățenilor. De asemenea, a existat în ultimii doi ani un interes public pentru conversia vehiculelor pe gaze naturale, pentru a beneficia de costurile sale reduse în comparație cu combustibilii convenționali.

El a subliniat importanța gazului natural ca fiind una dintre cele mai de bază soluții pentru raționalizarea consumului de benzină și motorină, reducerea costurilor de import, contribuirea la reducerea sprijinului direcționat către produsele petroliere și realizarea unei utilizări optime a resurselor naturale, iar utilizarea sa reprezintă o importanță majoră pentru mediu, deoarece este cel mai curat.

Numărul de autovehicule care operează cu gaz natural în prezent în Republica este de aproximativ 280 de mii, deservite de 187 de stații de furnizare și 72 de centre de conversie.

În contextul concesiilor oferite cetățenilor la plata costurilor pentru conversia la CNG, inginerul Tarek Al-Mulla a subliniat că cele două companii afiliate petrolului, Car Gas (Compania Vehiculelor cu Gaz Natural) și Gastec (Compania Egipteană Internațională de Gaz) , au continuat să ofere concesii șoferilor care doresc să convertească mașinile pe gaze naturale și să studieze dezvoltarea de sisteme noi și accesibile de plată. Companiile oferă facilități de plată ușoare proprietarilor de mașini care doresc să-și convertească mașinile, prin sisteme de plată de tranzacție fără avans sau dobândă și cu proceduri simplificate de contractare.

El a adăugat că economiile obținute în urma diferenței de preț dintre CNG și benzină conduc la recuperarea costurilor de conversie suportate de proprietarii de mașini într-o perioadă scurtă de timp, lăudând cooperarea extinsă cu Autoritatea de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) în furnizarea finanțării necesare pentru proprietarii de mașini, care a dus la finanțarea conversiei a 34.000 de mașini la o valoare de 172 milioane de lire sterline (10,5 milioane USD).

Sursa: www.ngvglobal.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *